logo

logo

poniedziałek, 31 października 2011

Naleśniki i krokiety na ostro


Wskazówki dietetyczne
  
Tradycyjne krokiety obtacza się w jajku, bułce tartej i smaży na oleju. Ja robię wersję mocno odchudzoną czyli bez panierki i zamiast smażenia zapiekam je w piekarniku a jak mam ich mało i chce szybciej to obsmażam na patelni z odrobiną oleju – kilka kropel rozprowadzone pędzelkiem tylko po to, żeby naleśnik nie przywarł i od razu zawiązała się na nim lekka skorupka. Kalorii tyle co nic, więc nawet ich nie liczę, bo to nawet nie przypadac 10kcal na krokieta.
Naleśniki robię cienkie, żeby w potrawie nie było za dużo mąki, smażę je na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Farsze do naleśników to pełna dowolność. Przykładowe farsze podałam tutaj, z tym że do omleta, to farsz na jedną porcję, a do naleśnika trzeba to dzielić na 2 naleśniki, bo są zdecydowanie mniejsze niż omlety.





Ciasto naleśnikowe

Składniki:
mleko (250ml)
woda (350ml)
1 jajko (60g)
mąka pszenna (150g)
½ łyżeczki soli

Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy. Patelnię rozgrzewamy i zmniejszamy ogień na mały. Ciasto na patelnię nalewamy powoli i cienką warstwę. Z podanych proporcji wychodzi 12szt cienkich naleśników.






Wartość energetyczna całego ciasta naleśnikowego – 800kcal

Wartość energetyczna 1 naleśnika dietetycznego – 65kcal

Wartość energetyczna 1 naleśnika (grubszego i smażonego na oleju) – 100kcal



Krokiety z kapustą




Składniki: 
kapusta kiszona (500g)
1 marchew (100g)
3 duże cebule (300g)
pieczarki (250g)
przyprawy (sól, pieprz, kminek)






Przygotowanie:
Kapustę gotujemy, kroimy na drobne kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki kroimy w plasterki i dusimy na patelni pod przykryciem. Wszystkie składniki łączymy i doprawiamy. Farsz nakładamy na naleśniki i zapiekamy w piekarniku. Z podanych proporcji wychodzi 8szt.




Wartość energetyczna całego farszu – 230kcal

Wartość energetyczna gotowego krokieta – 95kcal

Wartość energetyczna tradycyjnego krokieta w panierce – 200kcal



Krokiety z mięsem





Składniki: 
2 duże piersi z kurczaka (500g)
2 duże cebule (200g)
pieczarki (250g)
przyprawy (sól, pieprz)






Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy na kawałki, przyprawiamy i wstawiamy do lodówki na pół godziny, po czym smażymy na patelni i mielimy na drobne kawałki. Cebulę i pieczarki kroimy i dusimy na patelni pod przykryciem. Wszystkie składniki łączymy i doprawiamy. Farsz nakładamy na naleśniki i zapiekamy w piekarniku. Z podanych proporcji wychodzi 8szt.




Wartość energetyczna całego farszu – 600kcal

Wartość energetyczna gotowego krokieta – 140kcal

Wartość energetyczna tradycyjnego krokieta w panierce – 245kcal