logo

logo

niedziela, 30 października 2011

Pasztet z selera






Składniki:
2 duże selery (1kg)
liście z selera
1 marchew (100g)
2 duże cebule (200g)
2 jajka (120g)
przyprawy (sól, pieprz, curry, papryka czerwona, kurkuma)






Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy z przyprawami na lekko złoty kolor. Seler i marchewkę gotujemy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Liście selera gotujemy i siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z roztrzepanym jajkiem i przyprawiamy, opcjonalnie można dodać kurkumę dla koloru. Blaszkę smarujemy odrobiną oleju i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną, nakładamy masę warzywną. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 30-40 minut, aż pasztet się przyrumieni. Z podanych proporcji wychodzi 12 porcji pasztetu.




Wartość energetyczna pasztetu z selera – 500kcal

Wartość energetyczna 1 porcji – 40kcal