logo

logo

poniedziałek, 31 października 2011

Ptysie nadziewane na ostro

Wskazówki dietetyczne





Ptysie to bardzo fajna i efektowna przystawka imprezowa. Do takiego ptysia można dać wszystko, nawet łyżkę zwykłej sałatki i od razu lepiej to wygląda na stole niż miska z bezkształtną masą sałatkową w środku. Poniżej przepis na ptysie i przykładowe nadzienie. Przepis rzecz jasna zmodyfikowany, bo normalnie powinno się dać jak w każdym ptysiowym i karpatkowym cieście margarynę lub masło. Ale zrobiłam eksperyment i spróbowałam upiec bez i jak się okazało rosną tak samo i smakują tak samo, są jedynie mniej chrupiące a bardziej wilgotne. Ptysie są w smaku neutralne, więc nadzienie może być zarówno na słodko jak i na słono.



Składniki na ptysie:
woda (250ml)
mąka (100g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka (120g)

Przygotowanie:
Wodę gotujemy na małym ogniu, następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż masa będzie odstawać od brzegów garnka. Po przestudzeniu wmiksowujemy surowe jajka. Zwilżoną dłonią formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układamy na blaszce na papierze do pieczenia. Między ptysiami zachowujemy odległość ok. 5cm. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 15-20 minut, aż do uzyskania rumianego koloru. Z podanych proporcji wychodzi 20 małych ptysiów.



Wartość energetyczna masy ptysiowej – 530kcal

Wartość energetyczna jednego suchego ptysia – 25kcal



Ptysie z pastą surimi






Składniki:
½ paczka surimi (125g)
1 serek wiejski (200g)
1 cebula (50g)
2 jajka (120g)
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka)





Przygotowanie:
Jajka gotujemy. Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę i przyprawiamy.



Wartość energetyczna masy serowej z surimi – 500kcal

Wartość energetyczna ptysia z nadzieniem – 50kcal



Ptysie z kiełkami fasolki mung






Składniki:
1 kostka białego sera (200g)
2 jajka (120g)
kiełki fasolki mung (100g)
1 cebula (100g)
przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie)





Przygotowanie:
Jajka gotujemy. Wszystkie składniki (oprócz kiełków) miksujemy blenderem na gładką masę i przyprawiamy. Na końcu mieszamy delikatnie kiełki.




Wartość energetyczna masy serowej z kiełkami – 425kcal

Wartość energetyczna ptysia z nadzieniem – 45kcal



Ptysie z pastą pieczarkową




Składniki:
1 kostka białego sera (200g)
2 jajka (120g)
pieczarki (200g)
2 cebule (200g)
przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do potraw z jajek)






Przygotowanie:
Jajka gotujemy. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę i przyprawiamy





Wartość energetyczna masy pieczarkowej – 500kcal

Wartość energetyczna ptysia z nadzieniem – 50kcal