logo

logo

piątek, 28 października 2011

Sałatka z makaronu ryżowego z tuńczykiem




Składniki:
makaron ryżowy suchy (50g)
1 puszka tuńczyka w sosie własnym (120g)
papryka konserwowa (200g)
2 pomidory (300g)
4 ogórki konserwowe lub kiszone (300g)
1 mała cebula (50g)
sok z ½ cytryny
pęczek szczypiorku
1 łyżeczka sosu sojowego
przyprawy (sól, pieprz)



Przygotowanie:
Makaron zalewamy wrzątkiem, po kilku minutach odsączamy, kroimy i mieszamy z sosem sojowym. Tuńczyka odsączamy z wody, paprykę, pomidory, ogórki i cebulę kroimy w kostkę. Szczypior drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z przyprawami i zakwaszamy sokiem z cytryny.




Wartość energetyczna sałatki – 450kcal 

Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 sałatki) – 225kcal