logo

logo

środa, 28 grudnia 2011

Pasztet z piersi kurczaka ze szpinakiem






Składniki:
3 piersi z kurczaka (750g)
1 seler (500g)
3 jajka (180g)
2 cebule (100g)
1 paczka mrożonego spinaku (450g)
przyprawy (sól, pieprz, czosnek)





Przygotowanie:
Seler gotujemy, po ostudzeniu trzemy na tarce o grubych oczkach. Surowe piersi z kurczaka i surową cebulę mielimy w maszynce. Mięso i starty seler łączymy z surowymi jajkami i przyprawiamy. 1/3 masy mięsnej odkładamy, do pozostałej dodajemy rozmrożony i odsączony z nadmiaru wody szpinak, surowe jajko i doprawiamy. Blaszkę typu keksówka (22cmx10cm) lekko smarujemy olejem i wysypujemy kaszą manną lub bułka tartą. Na dno wykładamy połowę masy mięsnej bez szpinaku, następnie masę szpinakową i wierzch przykrywamy drugą częścią białej masy mięsnej. Pasztet pieczemy w temperaturze 180st. ok. 45minut. Przed podaniem kilka godzin chłodzimy w lodówce, wtedy łatwo go pokroić i zachowuje idealny wygląd. Z podanych proporcji wychodzi 14 kawałków ok. 1,5cm grubości.


Wartość energetyczna całego pasztetu szpinakowego – 1230kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/14 pasztetu) – 90kcal