logo

logo

środa, 25 stycznia 2012

Gruszki w cieście serowym





Składniki:
½ kostki białego chudego sera (100g)
mąka pełnoziarnista (100g)
masło (10g)
1 paczka cukru waniliowego (15g)
1 łyżeczka sody
1 gruszka (150g)

 




Przygotowanie:
Biały ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy masło, mąkę, cukier waniliowy i łyżeczkę sody. Wyrabiamy ciasto na jednolitą zwartą kulę, gdyby się bardzo kleiło, to podsypujemy lekko mąką. Ciasto odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Gruszkę w skórce kroimy na 12 cząstek.
Po wyciągnięciu z lodówki ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 3-4mm i tniemy go na 12 ok. 1,5cm pasków. Każdą cząstkę gruszki owijamy paskiem ciasta serowego. Owinięte gruszki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180st. ok. 20 minut, aż się przyrumienią. Z podanych proporcji wychodzi 12szt.

Próbowałam wersję ciasta serowego z jajkiem, bez tłuszczu. Jest smaczne, ale tylko w pierwszym dniu, później jest lekko gumowe, więc polecam jednak tą wersję ciasta z odrobiną tłuszczu. Ja posypałam ciacha startą czekoladą, zużyłam na to 1 kosteczkę czekolady z nadzieniem (na wszystkie gruszki), więc przy takiej ilości nawet nie ma co zawracać sobie głowy kaloriami, a czekoladę warto dodać, bo lepiej smakują.




Wartość energetyczna całego ciasta serowego z gruszką – 645kcal

Wartość energetyczna 1 ciasteczka z gruszką – 55kcal