logo

logo

piątek, 6 stycznia 2012

Kanapeczki na krakersach

 


Przystawka podobna do tych na chipsie czy do kanapeczek mini mini. Z tą różnicą, że tu mamy dużego krakersa, zatem dodatków zmieści się więcej, a co za tym idzie kalorii więcej, ale na imprezę jak znalazł, kolorowo i zachęcająco.









Przykładowe dodatki:

Do smarowania – serki kanapkowe, pasztety drobiowe, pasztety sojowe, paprykarze, pasty kanapkowe

Warzywa – ogórki, rzodkiewki, pomidory, papryka, cebula, sałata, kiełki, kukurydza, ugotowane brokuły, kalafiory, pieczarki

Dodatki mięsne – wędliny drobiowe, kabanosy drobiowe, kurczak grillowany

Dodatki rybne – paluszki krabowe, wszelkie ryby wędzone, szczególnie dorsz, pstrąg, nototenia, tuńczyk, wędzony śledź, ewentualnie makrela, łosoś, choć to ryby bardziej tłuste, mogą być też krewetki

Sery i nabiał – jeśli już jakiś ser to mozarella, brie, raczej unikać żółtych bo są wysokokaloryczne, chociaż w małej ilości nie zaszkodzą, a z nabiału to przede wszystkim jajka

Sosy - najlepiej jogurtowe własnej roboty, salsa, różne rodzaje musztardy




Wartość energetyczna 1 krakersa z dodatkami – 45kcal