logo

logo

sobota, 21 stycznia 2012

Makaron „dla babuni”





Makaron domowy własnej roboty, wykonany specjalnie na dzień babci – pomysł mojego synka, który dzielnie mi pomagał. Zrobiliśmy trzy rodzaje: żółty - zwykły pełnoziarnisty, czerwony – z dodatkiem słodkiej papryki, zielony – z dodatkiem szpinaku. Makaron zrobiliśmy przy użyciu maszynki, ale wcześniej, jak jej nie miałam, to wałkowałam ciasto cienko i kroiłam w paseczki nożem. Zapewniam, że też się da i też smakuje. 


 







Makaron pełnoziarnisty
 

Składniki:
mąka pszenna pełnoziarnista (200g)
1 jajko (60g)
woda (30ml)
przyprawy (sól)

Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy przyprawy (na pewno łyżeczkę soli, a reszta według uznania). Wbijamy jajko i wlewamy letnią wodę. Wszystko zagniatamy na jednolitą gładką kulę. Wodę podaję orientacyjnie, w razie potrzeby można wlać jej więcej. Ciasto cienko wałkujemy i przy użycia maszynki lub noża robimy wstążki makaronowe.






Makaron szpinakowy
 
Składniki:
mąka pszenna pełnoziarnista (200g)
1 jajko (60g)
szpinak (100g)
przyprawy (sól, czosnek)

Przygotowanie:
Szpinak (ok. ¼ opakowania szpinaku rozdrobnionego) rozmrażamy i lekko odparowujemy z wody. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i czosnek, reszta przypraw według uznania. Wbijamy jajko i dodajemy letni szpinak. Wszystko zagniatamy na jednolitą gładką kulę. W tej wersji makaronu nie dodajemy wody, szpinak jest na tyle wilgotny, że powinno to wystarczyć do zrobienia ciasta, ale w razie potrzeby można trochę wody dolać. Ciasto cienko wałkujemy i przy użycia maszynki lub noża robimy wstążki makaronowe.



Makaron z papryczką
 

Składniki:
mąka pszenna pełnoziarnista (200g)
1 jajko (60g)
woda (30ml)
1 łyżeczki słodkiej papryki
przyprawy (sól, papryka słodka)

Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy łyżeczkę soli i dwie łyżeczki papryki czerwonej, a reszta przypraw według uznania. Wbijamy jajko i wlewamy letnią wodę. Wszystko zagniatamy na jednolitą gładką kulę. Wodę podaję orientacyjnie, w razie potrzeby można wlać jej więcej. Ciasto cienko wałkujemy i przy użycia maszynki lub noża robimy wstążki makaronowe. 




Wartość energetyczna całego makarony (niezależnie od koloru) – 800kcal

Wartość energetyczna 1 porcji makaronu (1/4 jednego koloru) – 200kcal

 

 

 

Ciekawostki
 
Gotowanie takiego świeżo zrobionego makaronu, to około 2-3 minut we wrzącej osolonej wodzie, aż wypłynie na powierzchnię. Lekko podsuszonego – 4 minuty.


Makaron można podsuszyć, jeśli chcecie go wykorzystać później – piekarnik nastawiamy na 50st. i minimum 30 minut suszymy, co jakiś czas można go poprzerzucać, żeby się nie skleił.