logo

logo

piątek, 13 stycznia 2012

Rolada kapuściana


Składniki na ciasto drożdżowe:
mąka pełnoziarnista (200g)
jajko (60g)
mleko (100ml)
drożdże (25g)
1 łyżeczka cukru (10g)
olej (10g)
przyprawy

Składniki na farsz:
kapusta kiszona (500g)
pieczarki (200g)
3 małe cebule (150g)
przyprawy
 

Przygotowanie:
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy: podgrzewamy lekko mleko, wrzucamy drożdże, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Mieszamy aż do rozpuszczenia i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. W tym czasie do miski wsypujemy mąkę z przyprawami (sól do smaku i jakiekolwiek przyprawy, które dadzą temu smaczek), wbijamy jajko, lekko mieszamy. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, lekko mieszamy, żeby wszystkie składniki się związały, po czym wyrabiamy ciasto ręcznie. Jak już będzie w miarę jednolite, to polewamy je łyżką oleju i jeszcze chwilę wyrabiamy Dzięki tłuszczowi będzie nam ładnie odchodzić od dłoni. Ciasto zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia.

Przygotowujemy farsz, gotujemy kapustę w osolonej wodzie. W międzyczasie kroimy cebulę w kosteczkę, pieczarki trzemy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy na patelni. Ugotowaną kapustę odsączamy z nadmiaru wody, dodajemy cebulę z pieczarkami i przyprawiamy. Cały farsz najlepiej mielimy w maszynce lub przed ugotowaniem drobno kroimy kapustę i to też powinno wystarczyć.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe wałkujemy na prostokąt, nakładamy warstwę farszu (ok. 1cm) na cały prostokąt, zostawiając ok. 1-2cm czystego ciasta z każdej strony. Zwijamy roladę, końcówkę ciasta zwilżamy wodą i przyklejamy do reszty ciasta, boki również podklejamy tak, żeby nam farsz nie uciekł.

Roladę wkładamy na blaszkę, na papier do pieczenia, zostawiamy chwilę do wyrośnięcia, po czym pieczemy w temperaturze 180st. ok. 30-40 minut, aż się przyrumieni.

Z podanych proporcji wychodzi rolada ok. 25cm, z czego pokroiłam 18 porcji o grubości średnio 1-1,5cm.






Wartość energetyczna całej rolady kapuścianej – 1090kcal

Wartość energetyczna 1 porcji – 60kcal