logo

logo

poniedziałek, 23 stycznia 2012

Rolada z owocami




 Składniki:
3 jajka (180g)
1 łyżka mąki pełnoziarnistej (20g)
1 łyżka kakao (10g)
1 paczka cukru waniliowego (15g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 galaretka owocowa
woda (350ml)
mleko (100ml)
garść owoców
 



Przygotowanie:
Pokombinowałam z poprzednim przepisem i zrobiłam inną roladę, zasada podobna jak cytrynowej, ale tym razem nie na mące kukurydzianej, a na pełnoziarnistej z dodatkiem kakao. Biszkopt na pełnoziarnistej lepiej rośnie, więc użyłam największej blachy w piekarniku i moim zdaniem ta rolada jest  ciekawsza pod względem kolorystycznym. Dodatkowo do galaretki zamiast jogurtu naturalnego jest mleko – zmian smakowych nie zauważyłam.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ciągle miksując dodajemy żółtka. Następnie dodajemy mąkę pełnoziarnistą wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy łyżka. Blaszkę o wymiarach 40x45cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią masę jajeczną na grubość ok. 0,5-1cm. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 10 minut.
Galaretkę rozpuszczamy w 350ml gorącej wody, studzimy i jak już będzie chłodna miksując dodajemy mleko. Odstawiamy masę i czekamy, aż lekko stężeje (na tyle, żeby się nie lała).
Na upieczony i przestudzony biszkopt nakładamy cienko masę jogurtową, posypujemy garścią owoców i zwijamy dość ciasno w roladę. Całość owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na noc, żeby stężało. Z podanych proporcji wychodzi 25 porcji o grubości ok. 1cm.




Wartość energetyczna całej rolady – 720kcal

Wartość energetyczna 1 porcji – 30kcal