logo

logo

poniedziałek, 13 lutego 2012

Chlebek z białej fasoli





Składniki:
1 puszka białej fasoli (240g)
jogurt naturalny (150g)
4 jajka (240g)
mleko w proszku odtłuszczone granulowane (50g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
przyprawy (sól, pieprz, suszone zioła)

 



 
Przygotowanie:
Fasolkę odsączamy i miksujemy z jogurtem naturalnym na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka i mleko w proszku, ciągle miksując. Następnie wlewamy powoli zmiksowaną fasolkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawiamy. Foremkę keksówkę o wymiarach 22x10cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180st. ok. 30 minut. Z podanych proporcji wychodzi 14 kromek.

Przepis od razu wpadł mi w oko, trochę zmodyfikowałam i jest – chlebek wilgotny i delikatny. Jeśli chodzi o blaszkę, to robiłam w małej keksówce 22x10cm (chlebek jasny) i z tych samych proporcji robiłam też w większej 30x15cm (chlebek ziołowy). Ten drugi jest wtedy bardziej płaski, pokroiłam na imprezę na małe kawałeczki i pod pastę kanapkową jak znalazł. Jeśli chodzi o przyprawy, to jasny chlebek przyprawiłam tylko solą do smaku i posypałam siemieniem lnianym i sezamem. Natomiast ciemny chlebek był dodatkowo z dużą ilością suszonych ziół, papryki ostrej, stąd jego ciemny kolor. Co prawda nie próbowałam jeszcze, ale myślę, że z kolorowej fasoli też może być ciekawy.


 


 















Wartość energetyczna całego chlebka z fasoli – 840kcal

Wartość energetyczna 1 kromki (1/14 chlebka) – 60kcal