logo

logo

środa, 29 lutego 2012

Chrupiące czosnkowe paluszki drobiowe





Składniki:
1 pierś z kurczaka (250g)
1 cebula (50g)
szpinak (100g)
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki otrębów (30g)
przyprawy (sól, pieprz, czosnek)






Przygotowanie:
Surowe piersi z kurczaka mielimy z cebulką, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, rozdrobniony szpinak i przyprawiamy, odstawiamy mięso na 15 minut. Nie dodajemy jajka, żeby mięso było zwarte, wtedy łatwiej formować paluszki. Mięso dzielimy na 20 równych porcji. Z każdej porcyjki staramy się uformować długiego paluszka, delikatnie obtaczamy w otrębach i smażymy na małym ogniu z każdej strony, aż będą rumiane. Są smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno, w formie przystawki. Z podanych proporcji wychodzi 20 paluszków o długości ok. 10cm.




Wartość energetyczna całego mięsa z otrębami – 335kcal

Wartość energetyczna 1 paluszka w otrębach – 17kcal