logo

logo

czwartek, 22 marca 2012

Cynamonowe ślimaczki





Składniki:
mąka (200g)
jajko (60g)
mleko (100ml)
drożdże (25g)
1 łyżeczka cukru (10g)
2 łyżeczki cynamonu
1 cukier waniliowy (30g)
masło (10g)



Przygotowanie:
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy: podgrzewamy lekko mleko, wrzucamy drożdże, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Mieszamy aż do rozpuszczenia i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. W tym czasie do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, lekko mieszamy. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, mieszamy, żeby wszystkie składniki się związały, po czym wyrabiamy ciasto ręcznie. Jak już będzie w miarę jednolite, to polewamy je roztopionym masłem i jeszcze chwilę wyrabiamy. Dzięki tłuszczowi będzie nam ładnie odchodzić od dłoni. Ciasto zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie wyciągamy, lekko oprószamy mąką i wałkujemy na 1cm, mniej więcej prostokąt o wymiarach 35x20cm. Rozwałkowane ciasto posypujemy cukrem waniliowym wymieszanym z cynamonem i zawijamy całość w roladę. Kroimy ślimaczki o grubości 1cm i układamy na blaszce na papierze do pieczenia. Zostawiamy na ok. 45 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 15 minut, aż będą rumiane. Z podanych proporcji wychodzi 35 ślimaczków.




Wartość energetyczna całego ciasta – 1065kcal

Wartość energetyczna 1 ślimaczka cynamonowego – 30kcal