logo

logo

piątek, 2 marca 2012

Racuchy cynamonowe z jabłkiem




Składniki:
mąka pełnoziarnista (150g)
1 jajko (60g)
mleko (100ml)
woda (100ml)
1 łyżka cukru (20g)
1 łyżeczka sody
1 jabłko (150g)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru pudru do posypania (5g)



 
Przygotowanie:
Jajko, mleko i wodę miksujemy, dodajemy cukier, mąkę i sodę. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy na cząstki ok. 0,5cm grubości, posypujemy cynamonem, mieszamy i dodajemy je do przygotowanego ciasta. Racuchy smażymy na małym ogniu, pod przykryciem, aż będą rumiane z dwóch stron. Podajemy najlepiej ciepłe, można posypać lekko cukrem pudrem. Mniej więcej jedna łyżka ciasta z jabłkiem, to jeden racuch. Z podanych proporcji wychodzi 20szt.




Wartość energetyczna całego ciasta – 800kcal

Wartość energetyczna 1 racucha – 40kcal