logo

logo

czwartek, 17 maja 2012

Rafaello


Przymykam dzisiaj moje dietetyczne oko i proszę - przepis na Rafaello mojej siostry z bloga tutaj.

Składniki:
1 puszka mleka kokosowego
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki wiórków migdałowych
1 olejek migdałowy
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki agaru (lub żelatyny)
1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
4 łyżki jogurtu
1/2 łyżeczki cukru waniliowego





Przygotowanie: 
W garnku gotujemy mleko kokosowe z dodatkiem wiórków kokosowych i migdałowych, cukru i olejku. Cały czas mieszając, dodajemy agar lub żelatynę. Kiedy się rozpuści, przelewamy mleko do niedużej foremki i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Po zastygnięciu, kroimy galaretkę na prostokątne kawałki, polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i jogurtem wymieszanym z cukrem waniliowym. Z podanych proporcji wychodzą 4 porcje jak na zdjęciu, ok. 5x5cm.



Wartość energetyczna całego Rafaello -1200kcal

Wartość energetyczna 1 porcji - 300kcal