logo

logo

czwartek, 10 maja 2012

Zupa krem dyniowa

 


Składniki (na garnek 2,5l):
dynia (500g)
2 duże ziemniaki (300g)
1 marchewka (100g)
1 domowa kostka warzywna
koperek
grzanki z ciemnego pieczywa (1 kromka na 1 porcję)
przyprawy (sól, pieprz, curry, kurkuma, chili, imbir)

Przepis na domową kostkę warzywną tutaj.




Przygotowanie:
Ziemniaki i marchewkę obieramy, dynię kroimy na dużą kostkę. Wszystko gotujemy w wodzie z domową kostką warzywną. Po ugotowaniu wszystko miksujemy blenderem na gładką zupę krem i przyprawiamy dość pikantnie, wtedy zupa nie jest mdła (słabo przyprawiona dynia ma specyficzny smak). Zupa jest gęsta, ale można ją dodatkowo podać z grzankami. 




Wartość energetyczna całej zupy – 425kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 zupy) – 85kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 zupy) z grzankami (1 kromka) – 160kcal