logo

logo

czwartek, 5 lipca 2012

Ziemniaczki w marynacie musztardowej

 



Składniki:
ziemniaki (500g)
2 łyżki ostrej musztardy (50g)
sok z ½ cytryny
pęczek zielonej pietruszki
przyprawy (sól)

 





Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po ostudzeniu obieramy i kroimy w kostkę. W misce przygotowujemy marynatę, ostrą musztardę mieszamy z solą i sokiem z cytryny. Do zalewy dosypujemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Następnie dodajemy partiami pokrojone ziemniaki, co jakiś czas mieszając, żeby nam się każdy kawałek z osobna obtoczył w marynacie i pietruszce. Sałatkę przed podaniem najlepiej schłodzić.



Wartość energetyczna całej sałatki ziemniaczanej – 430kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 sałatki) – 215kcal