logo

logo

wtorek, 28 sierpnia 2012

Chleb pszenno-gryczany na zakwasie





Składniki:
zakwas żytni (150g)
drożdże (20g)
mąka gryczana (150g)
mąka pszenna (350g)
woda (250ml)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka płatków owsianych




Przygotowanie:
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier, dodajemy do tego zakwas. Wsypujemy oba rodzaje mąki, sól i zagniatamy ciasto. Chwilę wyrabiamy i zostawiamy ciasto pod ściereczką do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie przekładamy ciasto do wysmarowane olejem formy keksówki (przepis na blaszkę 30cm), przykrywamy i odstawiamy jeszcze na godzinę do wyrośnięcia. Możemy posypać płatkami owsianymi, opcjonalnie. Pieczemy w temperaturze ok. 220st ok. 40-50 minut. W wyliczeniach 1 kromka ma 1cm grubości.



Wartość energetyczna całego chleba pszenno-gryczanego – 2125kcal

Wartość energetyczna 1 kromki – 70kcal