logo

logo

czwartek, 2 sierpnia 2012

Fasolka szparagowa konserwowa

 
 
Składniki:
fasolka szparagowa (żółta, zielona, płaska)
przyprawy (liście laurowe, gorczyca, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, kwiat kopru, czosnek)

Zalewa:
2 szklanki octu (0,5l)
woda (5l)
cukier (150g)
5 łyżeczek soli

 
 
 
 
Przygotowanie:
Fasolkę myjemy, odrywamy końce. W dużym garnku gotujemy wodę z 1 łyżką soli, fasolkę wrzucamy na wrzątek i gotujemy - 5 minut od ponownego zagotowania się wody. Następnie wodę odlewamy i zostawiamy fasolkę do ostygnięcia.

Fasolkę nakładamy do litrowych słoików, pionowo i dość ciasno. Dodajemy przyprawy, podałam przykładowe, jak czegoś nie dodacie nic się nie stanie.

Przygotowujemy zalewę: do dużego garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier i sól i gotujemy ciągle mieszając łyżką. Jak cukier się rozpuści zdejmujemy zalewę z ognia i zalewamy nią słoiki.

Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w garnku, zalane wodą do 2/3 wysokości przez 20 minut.