logo

logo

poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Gruszki w słodkiej zalewie z cynamonem





Składniki:
gruszki (2kg)
przyprawy (goździki, laski cynamonu lub cynamon w proszku)

Zalewa:
woda (5l)
cukier (0,5kg)




 
Przygotowanie:
Do tego przepisu potrzebujemy twardych gruszek. Obieramy je ze skórki i kroimy w ósemki lub ćwiartki. Wkładamy do słoików. Jako przyprawy możemy dodać goździki, laskę cynamonu lub po prostu mielony cynamon, dla aromatu.

Przygotowujemy zalewę: do dużego garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i gotujemy ciągle mieszając łyżką. Jak cukier się rozpuści zdejmujemy zalewę z ognia i zalewamy nią słoiki.

Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w garnku, zalane wodą do 2/3 wysokości przez 15 minut.