logo

logo

czwartek, 30 sierpnia 2012

Kotleciki ryżowo-dyniowe z curry





Składniki:
1 woreczek ryżu (100g)
dynia (1kg)
1 jajko (60g)
1 łyżeczka curry
1 łyżka bułki tartej (20g)
przyprawy (sól, pieprz, kurkuma, curry)









 
Przygotowanie:
Ryż gotujemy, najlepiej jeśli to by był ryż typu jaśminowy lub biały, taki lekko klejący. Dynie trzemy na tarce na drobnych oczkach, solimy i odstawiamy, żeby puściła soki. Jak już będzie sporo wody to małymi porcjami dokładnie odsączamy ją z dyni. Mieszamy ugotowany ryż, dynię i surowe jajko, przyprawiamy. Formujemy małe kotleciki, nie za duże, bo są delikatne i takie małe będzie się łatwiej przewracać. Każdy kotlecik oprószamy bulką tartą, dzięki temu ładnie się zasklepi i nie rozwali przy smażeniu. Smażymy na małym ogniu na patelni bez tłuszczu z dwóch stron. Z podanych proporcji wychodzi 30 małych kotlecików.




Wartość energetyczna całego ciasta na kotleciki – 790kcal

Wartość energetyczna 1 kotlecika – 25kcal