logo

logo

poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Placki gryczane z warzywami i piersią kurczaka





Składniki:
kasza gryczana (100g)
1 jajko (60g)
1 pierś z kurczaka (250g)
1 mała cukinia (250g)
2 marchewki (200g)
1 papryka (100g)
2 małe cebule (100g)
1 łyżka przecieru pomidorowego (25g)
przyprawy (sól, pieprz)



Przygotowanie:
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu przemywamy zimną wodą, wbijamy rozbełtane jajko, przyprawiamy i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na małej patelni smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem 4 placki.

Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pokrojona paprykę, marchewkę i cukinię i dusimy pod przykryciem. Następnie dodajemy przecier i przyprawy (dodałam owoce jałowca, dały całkiem fajny posmak). Na końcu dodajemy usmażone wcześniej małe kawałki kurczaka i wszystko mieszamy.



Placek gryczany podajemy z ¼ porcji warzyw z mięsem.

Z podanych proporcji wychodzą 4 porcje.













Wartość energetyczna całego ciasta na placki – 440kcal

Wartość energetyczna 1 placka gryczanego – 110kcal

Wartość energetyczna warzyw z mięsem – 435kcal

Wartość energetyczna 1 porcji warzyw z mięsem – 110kcal

Wartość energetyczna 1 placka gryczanego z warzywami i mięsem – 220kcal