logo

logo

poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Wegańskie naleśniki z farszem z tofu


Składniki na naleśniki:
mąka pszenna (50g)
mąka razowa lub gryczana (50g)
mąka ziemniaczana (10g)
woda mineralna gazowana (350ml)
½ łyżeczki soli

Składniki na farsz:
tofu (200g) - opcjonalnie kostka białego chudego sera
2 łyżki keczupu
2 małe pomidory (100g)
1 czerwona cebula (50g)
1 papryka (100g)
1 słodka gruszka (150g)
kilka liści sałaty
koperek
przyprawy (sól, pieprz)



Przygotowanie:

Naleśniki:
Do naczynia wsypujemy wszystkie rodzaje mąki, sól i dodajemy wodę gazowaną i wszystko miksujemy na gładkie ciasto naleśnikowe. Naleśniki smażymy na małym ogniu bez tłuszczu. Z podanych proporcji wychodzi 5szt.

Nadzienie:
Tofu rozdrabniamy, dodajemy łyżkę keczupu, posiekany koperek i łyżkę keczupu. Dodajemy pokrojoną w kostkę słodką gruszkę. Paprykę kroimy w paseczki, pomidory w ósemki, cebulę w paseczki.




Naleśniki układamy tak, żeby jeden zachodził lekko na poprzedni. Naleśniki smarujemy keczupem lub salsą jeśli ma być pikantniejsze. Układamy sałatę, na nią nakładamy całe przyprawione tofu i pozostałe dodatki. Naleśniki zawijamy, spinamy wykałaczkami i kroimy skośnie na kawałki. Z podanych proporcji wychodzi 8 porcji.



Wartość energetyczna całego ciasta na naleśniki – 390kcal

Wartość energetyczna farszu – 400kcal

Wartość energetyczna 1 porcji gotowego naleśnika z nadzieniem – 100kcal