logo

logo

wtorek, 25 września 2012

Dressing sałatkowy a’la winegret

Sos winegret, w którym jednym z podstawowych składników jest oliwa praktycznie wyszedł u mnie z użycia. Więc wykombinowałam coś, co mi urozmaici smak zielonej sałaty, gotowanych warzyw. Taka alternatywa dla winegret. W poniższym przepisie proporcje dowolne, ja robię to mniej więcej według tego, co podałam, ale sami sobie dobierzcie jak Wam smakuje.
 




Składniki:
2 łyżki octu winnego (lub innego dowolnego)
1 łyżeczka maggi
1 ząbek czosnku
pieprz czarny mielony
zielenina (dowolna)




Przygotowanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy, zieleninę siekamy. Wszystko mieszamy z przyprawami, najlepiej w słoiczku i wstawiamy do lodówki, żeby przeszło smakami. Ja zwykle robię potrójną porcję tego sosu i przechowuję go w lodówce nawet 3-4 dni.

Stosować można go do wielu surówek i warzyw. To co mi się nasuwa przede wszystkim to sałata zielona do obiadu, sałatka z pomidorów i cebuli, wszelkie gotowane warzywa, marchewka, kalafior, brukselka. Dałam też przepis kiedyś na sałatkę z ziemniaków z takim właśnie dressingiem, a ostatnio surówka ze świeżej cukinii podana właśnie z tym sosikiem zamiast oliwy.

Kalorii liczyć nie będę, bo to prawie nic przy prawdziwym winegrecie. Dla mnie idealne zastępstwo w niskokalorycznym wydaniu, choć w smaku inny, ale spełnia podobną funkcję w surówkach.