logo

logo

piątek, 21 września 2012

Dyniowa „panna cotta”

Oczywiście z panna cottą nie ma nic wspólnego, ale smakiem i sposobem podania trochę mi przypomina ten deser, więc pozwoliłam sobie tak to nazwać. Dynia ugotowana na mleku ma całkiem inny smak i ten mleczny deser bardzo nam przypadł do gustu.

 



Składniki:
mleko (1/2l)
dynia (1/2kg)
cukier waniliowy (60g)
woda (100ml)
żelatyna (30g)




 



Przygotowanie:
Dynię kroimy na małą kostkę lub trzemy na tarce. Gotujemy w mleku do miękkości. Pod koniec dodajemy do mleka cukier waniliowy, żeby się rozpuścił. Po przestygnięciu miksujemy całość blenderem na gładki krem.

W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i dodajemy ją do dyni ciągle miksując. Krem dyniowy rozlewamy do filiżanek. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Z podanych proporcji wychodzi 6 porcji.






 

 












Wartość energetyczna całego kremu dyniowego – 680kcal

Wartość energetyczna 1 porcji – 115kcal