logo

logo

piątek, 21 września 2012

Pizzerinki


Składniki na ciasto:
woda (125ml)
drożdże (20g)
1 łyżeczka cukru (10g)
mąka pszenna (200g)
1 łyżeczka soli

Przykładowe dodatki:
brokuł (250g)
pieczarki (100g)
cebula (100g)
pomidory z puszki (100g)
wędlina drobiowa (100g)
ser żółty (100g)
przyprawy (sól, pieprz, czosnek, chili)


Przygotowanie:
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem, dodajemy mąkę, sól i wyrabiamy ciasto ręcznie, ma być miękkie i rozciągliwe. Ciasto wałkujemy na około 0,5cm grubości i wykrawamy krążki, moje są wielkości dużego kubka 0,5l. Układamy krążki na blaszce na papierze do pieczenia i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki trzemy na tarce o grubych oczkach i wszystko dusimy na patelni pod przykryciem. Na końcu dodajemy pokrojone pomidory z puszki i przyprawiamy. Brokuł na pizzę gotujemy. Wędlinę kroimy w kostkę lub paseczki. Ser żółty trzemy na tarce.
 
Nagrzewamy piekarnik do 220st i wstawiamy na 5-10 minut spody na pizzerinki, następnie wyciągamy, nakładamy cebulę z pieczarkami i pomidorami, kładziemy wędlinę, brokuł, posypujemy żółtym serem i ponownie wrzucamy do piekarnika na 5-10 minut, aż ser się rozpuści i ewentualnie przyrumieni jak ktoś lubi. Z podanych proporcji wychodzi 12szt.




Wartość energetyczna całego ciasta na pizzerinki – 770kcal

Wartość wszystkich dodatków – 590kcal

Wartość energetyczna 1 pizzerinki – 115kcal