logo

logo

poniedziałek, 29 października 2012

Drożdżówka z fetą i suszonymi pomidorami



Składniki:
mąka pszenna (200g)
1 jajko (60g)
woda (100ml)
1 łyżeczka cukru (5g)
drożdże (20g)
½ kostki sera typu feta Light (150g)
suszone pomidory (20g)
świeże zioła
przyprawy (sól, pieprz, bazylia)





Przygotowanie:
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę, sól i dowolne przyprawy i wyrabiamy ciasto ręcznie. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 45minut, do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu ciasto lekko rozwałkowujemy i wykładamy nim dno tortownicy (24cm). Na wierzch wrzucamy pokrojoną w kostkę fetę, pokrojone suszone pomidory i dowolne zioła, świeże lub suszone. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia. Co jakiś czas do niego zaglądamy i wciskamy lekko kosteczki fety i pomidory, dzięki temu po upieczeniu będą „osadzone” w cieście i nie powinny wypadać. Drożdżówkę pieczemy w temperaturze 180st. ok. 25minut, aż się przyrumieni. Można ją spożywać na ciepło lub po ostygnięciu, może też spełniać funkcję chleba. Z podanych proporcji wychodzi 12 porcji. 





Wartość energetyczna całej drożdżówki z fetą – 1200kcal


Wartość energetyczna 1 porcji (1/12 drożdżówki) – 100kcal