logo

logo

poniedziałek, 29 października 2012

Eklerki z kremem dyniowo-waniliowym

No nie mogłam się oprzeć dyni, więc wersja eklerków z waniliową dynią.

Składniki na ciasto:
woda (250ml)
mąka (100g)
2 jajka (120g)
masło (10g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem:
1 serek waniliowy danio (150g)
mus dyniowy (500g)
żelatyna (20g)
woda (50ml)
1 cukier waniliowy (15g)
4 kostki czekolady (30g)
1 łyżka mleka (10ml)


Przygotowanie:
Wodę i masło gotujemy na małym ogniu, następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszamy, aż masa będzie odstawać od brzegów garnka. Po przestudzeniu wmiksowujemy surowe jajka. Masę nakładamy do tutki i wyciskamy małe eklerki ok. 6cm długie. Jeśli nie macie tutki, to zwilżoną dłonią formujemy wałeczki. Układamy na blaszce na papierze do pieczenia. Między eklerkami zachowujemy odległość ok. 3cm. Pieczemy w temperaturze 180st., można na termoobiegu ok. 15-20 minut, aż do uzyskania rumianego koloru. Mają być suche na zewnątrz i sprawiać wrażenie lekkich i pustych w środku. Eklerki kroimy wzdłuż i usuwamy ewentualnie mokre środki. Z podanych proporcji wychodzi 30 mini eklerków.

Dynię (ok. 400g) gotujemy do miękkości, następnie miksujemy z 100ml wody na gładki mus dyniowy. Po przestudzeniu dodajemy serek waniliowy i 1 cukier waniliowy. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę, miksujemy blenderem razem z serkiem na gładką masę. Zostawiamy do całkowitego zastygnięcia. Następnie masę nakładamy do tutki i wyciskamy do eklerków.

Czekoladę rozpuszczamy w łyżce mleka i tym smarujemy wierzch eklerków. 




Wartość energetyczna całego ciasta na eklerki – 600kcal

Wartość energetyczna kremu i polewy czekoladowej – 630kcal

Wartość energetyczna 1 eklerka z polewą czekoladową – 40kcal