logo

logo

poniedziałek, 15 października 2012

Ptysie z kremem malinowym

 

Składniki na ciasto:
woda (250ml)
mąka (100g)
2 jajka (120g)
masło (10g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem:
serek biały President 0% (350g)
cukier waniliowy (15g)
1 galaretka malinowa
woda (250ml)

 

Przygotowanie:
Wodę i masło gotujemy na małym ogniu, następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszamy, aż masa będzie odstawać od brzegów garnka. Po przestudzeniu wmiksowujemy surowe jajka. Masę nakładamy do tutki i wyciskamy małe ptysie. Jeśli nie macie tutki, to zwilżoną dłonią formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Układamy na blaszce na papierze do pieczenia. Między ptysiami zachowujemy odległość ok. 3cm. Pieczemy w temperaturze 180st., można na termoobiegu ok. 15-20 minut, aż do uzyskania rumianego koloru. Mają być suche na zewnątrz i sprawiać wrażenie lekkich i pustych w środku. Ptysie kroimy wzdłuż i usuwamy ewentualnie mokre środki. Z podanych proporcji wychodzi 25szt.

Przygotowujemy krem. W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretkę malinową i cukier waniliowy, po przestudzeniu miksujemy blenderem razem z serkiem na gładką masę. Zostawiamy do całkowitego zastygnięcia. Następnie masę nakładamy do tutki i wyciskamy do ptysiów. 





Przyznaję się do użycia odrobiny czerwonego barwnika spożywczego do masy, bo moje dziecko stwierdziło, że ta masa jakaś taka mało malinowa z koloru, więc wasze będą blado-różowe. Barwniki spożywcze kupiłam kiedyś hurtowo w ilości kilkunastu kolorów w sklepie ze zdrową żywnością.

Oczywiście krem malinowy, to tylko propozycja, galaretek pod dostatkiem, więc zachęcam do innych smaków, na pewno będą równie pyszne. 




 


Wartość energetyczna całego ciasta na ptysie – 600kcal

Wartość energetyczna kremu malinowego – 505kcal

Wartość energetyczna 1 ptysia z kremem malinowym – 45kcal