logo

logo

środa, 3 października 2012

Zupa dyniowo-jogurtowa na ostro



Składniki (na garnek 2,5l):
dynia (500g)
1 marchew (100g)
przecier pomidorowy (100g)
jogurt naturalny (200g)
1 domowa kostka warzywna
przyprawy (sól, chili, imbir, zioła prowansalskie)

Przepis na domową kostkę warzywną tutaj.





Przygotowanie:
Dynię i marchew obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w wodzie z domową kostką warzywną. Kiedy warzywa będą miękki odstawiamy zupę do przestygnięcia, a następnie mielimy blenderem na krem. Dodajemy przecier pomidorowy i ostre przyprawy. Podajemy z jogurtem naturalnym, lub wcześniej jogurt dodajemy do chłodnej zupy i mieszamy dokładnie na jednolity kolor. 


Wartość energetyczna całej zupy – 410kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 zupy) – 80kcal