logo

logo

poniedziałek, 26 listopada 2012

Makaron z warzywami





Składniki:
makaron pełnoziarnisty suchy (100g)
2 marchewki (200)
seler (200g)
1 duża cebula (100g)
2 łyżki przecieru pomidorowego (50g)
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, chili, czosnek)






Przygotowanie:
Makaron gotujemy. Marchewkę i seler obieramy, trzemy na tarce o grubych oczka. Wszystko wrzucamy na patelnię, podlewamy wodą, solimy i dusimy do miękkości. Odlewamy nadmiar wody, dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy i mieszamy. Na końcu dodajemy wcześniej ugotowany makaron. Z podanych proporcji wychodzą dwie porcje obiadowe.




Wartość energetyczna całego makaronu z warzywami – 525kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 makaronu) – 260kcal




Poniżej porównanie, po lewej makaron z sosem pomidorowym, gdzie głównym składnikiem jest tylko makaron (150g suchego), bez warzyw. Wartość energetyczna tego zestawu to 570kcal.

Po prawej zmiana proporcji, dużo warzyw i 1/3 porcji makaronu z lewego talerza (50g suchego). Wartość energetyczna zestawu to 260kcal.