logo

logo

wtorek, 6 listopada 2012

Przekładaniec marchewkowy

Sprawdzona wersja alternatywy dla dyniowego przekładańca. Dla odmiany z kremem waniliowo-marchewkowym, ale możecie też zrobić czysty biały waniliowy.

Składniki:
2 jajka (120g)
cukier (30g)
mąka pszenna (50g)
mus marchewkowy (200g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem:
1 serek waniliowy Danio (150g)
mus marchewkowy (150g)
gorąca woda (50ml)
żelatyna (10g) 
 
przepis na mus marchewkowe tutaj





Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i kolejno żółtka ciągle miksując. Powoli dodajemy mus marchewkowy i miksujemy do uzyskania jednolitego koloru. Na koniec dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Nie używamy miksera, żeby nie stracić puszystości ciasta. Foremkę o wymiarach 15cmx30cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej naszą masę biszkoptową. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 40 minut, aż ciasto się przyrumieni i w środku nie będzie mokre. Po upływie czasu wyciągamy i studzimy. Na pewno biszkopt opadnie, przez mokrą marchewkę, ale spokojnie powinien być na tyle wysoki, że da się go później przekroić wzdłuż na dwa placki.

Krem waniliowo-marchewkowy przygotowujemy z serka waniliowego typu Danio i musu marchewkowego. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i wmiksowujemy ją do serka z musem. Przekrojone placki przekładamy lekko tężejącym kremem waniliowym. Z podanych proporcji wychodzi 12 kawałków.




Wartość energetyczna całego przekładańca marchewkowego – 770kcal

Wartość energetyczna 1 kawałka – 65kcal