logo

logo

piątek, 9 listopada 2012

Racuchy serowo-marchewkowe





Składniki:
1 jajko (60g)
1 kostka chudego białego sera (200g)
mus marchewkowy (200g)
mąka pszenna (150g)
cukier (30g)
1,5 łyżeczki sody



przepis na mus marchewkowe tutaj

 


Przygotowanie:
Jajko, cukier i biały ser miksujemy blenderem na gładką masę, dodajemy mus marchewkowy (ok. 150g ugotowanej marchewki zmiksowanej na mus z 50ml wody). Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, dokładnie mieszamy i odstawiamy ciasto do lodówki na pół godziny. Ciasto nakładamy na rozgrzaną patelnię, małymi porcjami, w sporych odległościach, bo racuchy rosną. Smażymy dwustronnie na małym ogniu, pod przykryciem. Z podanych proporcji wychodzi 18szt.




Wartość energetyczna całego ciasta na racuchy – 970kcal


Wartość energetyczna 1 racucha – 55kcal