logo

logo

sobota, 22 grudnia 2012

Ciasteczka waniliowe z masą marcepanową

Składniki na ciasteczka:
1 jajko (60g)
mleko (50ml)
masło (30g)
cukier (50g)
mąka (250g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli olejku waniliowego

Składniki na masę marcepanową:
marcepan (100g)
dżem niskosłodzony (200g)
woda (200ml)
żelatyna (15g)



Przygotowanie:
Masło siekamy z mąką, dodajemy resztę składników i zagniatamy jednolitą gładką kulę. Ciasto wałkujemy na 2-3mm i wykrawamy ciasteczka, tyle samo pełnych i ramek. Wałkujemy cienko, żeby po złożeniu nie były zbyt wysokie. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 10 minut. Z podanych proporcji wychodzi 30 ciasteczek pełnych i 30 ramek.

Dżem lekko podgrzewamy z marcepanem, ale nie gotujemy. Jak tylko marcepan się rozpuści zdejmujemy z ognia. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i dodajemy ją do masy. Dokładnie mieszamy i zostawiamy w chłodnym miejscu. Ciasteczka przekładamy lekko tężejącą masą marcepanową, wtedy ładnie się skleją. Masę marcepanową polecam z dżemem malinowym lub truskawkowym.

Podaję wartości bez dekoracji. Z migdałem i odrobiną czekolady może z 10-15kcal więcej.




Wartość energetyczna całego ciasta na ciasteczka – 1415kcal

Wartość energetyczna masy marcepanowej – 800kcal

Wartość energetyczna 1 ciasteczka z masą marcepanową – 75kcal