logo

logo

sobota, 22 grudnia 2012

Muffinki piernikowe



Składniki:
mąka pszenna (150g)
miód (75g)
cukier puder (30g)
1 łyżeczka sody
mus owocowy lub konfitura (150g)
drożdże (20g)
1 łyżka kakao (20g)
1 łyżka przyprawy do piernika
olej (10ml)





Przygotowanie:
Miód, cukier puder, olej, sodę, kakao i przyprawę do piernika podgrzewamy na małym ogniu, aż do uzyskania jednolitej masy. Przelewamy to do miski, dodajemy dowolny mus owocowy lub konfiturę (byle nie za słodką) i mieszamy, żeby wszystko ładnie się połączyło. Dodajemy drożdże i mieszamy, żeby się rozpuściły. Na końcu dodajemy mąkę i dokładnie miksujemy ciasto. Ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Napełniamy ciastem foremki na muffinki i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 25 minut. Z podanych proporcji wychodzi 8szt.




Wartość energetyczna całego ciasta na muffinki (bez dekoracji) – 1200kcal
 
Wartość energetyczna 1 muffinki – 150kcal