logo

logo

środa, 5 grudnia 2012

Penne z porem





Składniki:
makaron pełnoziarnisty (100g)
1 mały por (200g)
mleko (200g)
mąka pełnoziarnista (10g)
przyprawy 
(sól, pieprz)

 




Przygotowanie:
Por kroimy na cienkie paseczki, solimy i dusimy na patelni pod przykryciem, aż zmięknie. Do zimnego mleka wsypujemy 1 czubatą łyżeczkę mąki pełnoziarnistej i przyprawy, dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek, po czym zalewamy mlekiem podduszone pory i podgrzewamy całość, żeby sos zgęstniał. Na końcu dodajemy ugotowany wcześniej makaron i przyprawiamy. Z podanych proporcji wychodzą 2 porcje.



Wartość energetyczna całego penne z porem – 525kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 potrawy) – 265kcal