logo

logo

poniedziałek, 14 stycznia 2013

Dressing jogurtowy z pomarańczą





Składniki:
jogurt naturalny (100g)
sok z ½ pomarańczy (50ml)
½ łyżeczki kardamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
przyprawy 
(sól, kardamon, gałka muszkatołowa)

 





Przygotowanie:
Jogurt mieszamy z sokiem z pomarańczy, przyprawiamy. Wyjątkowo podaję przyprawy, bo mi w takiej postaci bardzo smakowało. Uwaga z solą, szczyptę można posolić, żeby złamać smak w kierunku słonego. Wytrawny i aromatyczny dressing jogurtowy, bardzo dobrze pasuje do mięsa i zielonej sałaty. Kardamon i gałka zalecana, ale nie jest to konieczne, zanim dodałam, z samą solą też było dobre.



Wartość energetyczna całego dressingu – 80kcal 


Wartość energetyczna na 100g - 55kcal/100g