logo

logo

środa, 16 stycznia 2013

Filet rybny w pomidorach czosnkowych z pietruszką





Składniki:
2 filety rybne (200g)
2 duże cebule (200g)
1 puszka pomidorów krojonych (400g)
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
przyprawy 
(sól, pieprz, papryka słodka, chili, czosnek)

 



Przygotowanie:
Filety rybne dzielimy na pół, każdą z 4 części solimy i smażymy na patelni bez tłuszczu, najlepiej pod przykryciem, żeby rybka była soczysta.
Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek kroimy na drobne kawałeczki i podsmażamy z przyprawami na patelni, aż zmięknie. Następnie dorzucamy krojone pomidory z puszki. Wszystko chwilę dusimy, ewentualnie doprawiamy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy do usmażonych filetów. Podgrzewamy i serwujemy na ciepło. Z podanych proporcji wychodzą 4 porcje (50g ryby z ¼ warzyw).




Wartość energetyczna ryby (np. morszczuk, dorsz) – 180kcal

Wartość energetyczna całych warzyw z pietruszką – 135kcal

Wartość energetyczna 1 porcji ryby z warzywami (50g fileta i ¼ warzyw) – 80kcal