logo

logo

piątek, 25 stycznia 2013

Gulasz z piersią kurczaka i warzywami





Składniki:
1 pierś z kurczaka (250g)
2 marchewki (200g)
seler (200g)
woda (400ml+100ml)
mąka pełnoziarnista (25g)
przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, papryka słodka)





Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Następnie obsmażamy mięso z każdej strony.
Marchew obieramy i kroimy w cienkie plasterki, seler kroimy w drobną kostkę. W garnku gotujemy wodę (400ml) z solą i wrzucamy do niej warzywa. Gotujemy pod przykryciem, aż będą miękkie. Następnie wrzucamy obsmażone mięso i gotujemy gulasz pod przykryciem jeszcze ok. 15 minut. Na końcu zagęszczamy sos – w zimnej wodzie (100ml) rozprowadzamy czubatą łyżkę mąki i wlewamy to do sosu. Mieszamy dokładnie i chwilkę gotujemy, aż sos zgęstnieje.




Wartość energetyczna całego gulaszu – 430kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 gulaszu) – 145kcal