logo

logo

wtorek, 29 stycznia 2013

Instrukcja wykonania roladek drobiowych




Sposób zawijania wszelkich roladek ze zmielonej piersi kurczaka nie jest trudny, ale może macie racje, że suchy tekst, co robić i jak zrobić nie wystarczy, bo do tego trzeba mieć wyobraźnię przestrzenną. Filmu nie nagrałam, ale instrukcja postępowania poniżej powinna już wszystko wyjaśnić. Przedstawiłam dwa sposoby zawijania roladek, jeden z wałkiem w środku i otoczką, a drugi ślimakowy. Zakładam, że mamy dwa "kolory" mięsa zgodnie z konkretnym przepisem. W przykładzie występuje część pietruszkowa i część pieczarkowa.

Przygotowanie: Rozkładamy folię spożywczą i skrapiamy wodą, żeby mięso się do niej nie przyklejało podczas zwijania. Folia spełnia tu rolę naszego pomocnika w zawijaniu.



Jak zawinąć roladki ROLADKA Z WAŁKIEM W ŚRODKU

Krok 1:
Na folię kładziemy część pietruszkową. Zwilżoną dłonią uklepujemy mięso na kształt prostokąta o równej powierzchni.
Krok 2:
Z części pieczarkowej robimy coś na kształt wałka i kładziemy go na środku, powinien zajmować ok. 1/3 powierzchni części pietruszkowej.
Krok 3:
Przy pomocy folii nakładamy górną część pietruszkową na część pieczarkową.
Krok 1 Krok 2 Krok 3
Krok 4:
Przy pomocy folii nakładamy dolną część pietruszkową na część pieczarkową.
Krok 5:
Zwilżoną dłonią modelujemy braki - naciągamy lekko, przesuwamy i wygładzamy.
Krok 6:
Naszą roladkę owijamy folią. Tuż przed wrzuceniem na wrzątek rolujemy roladkę po blacie, żeby była kształtna, a nie spłaszczona od leżenia.
Krok 4 Krok 5 Krok 6


PRZYKŁADOWE ROLADKI
ZROBIONE TYM SPOSOBEM
Roladki z suszonymi pomidowami i bazylią Rolada szpinakowa z pistacjami Roladki koperkowe z orzechami nerkowca



ROLADKA ŚLIMACZEK

Krok 1:
Na folię kładziemy część pietruszkową. Zwilżoną dłonią uklepujemy mięso na kształt prostokąta o równej powierzchni.
Krok 2:
Na część pietruszkową nakładamy część pieczarkową. Można zostawić wolne brzegi lub równo nałożyć identyczny prostokąt. Nie ma to znaczenia, będą jedynie różne wzorki.
Krok 3:
Przy pomocy folii nakładamy górny brzeg części pietruszkowej na część pieczarkową.
Krok 1 Krok 2 Krok 3
Krok 4:
Wspomagając się folią zwijamy roladę w ślimaka.
Krok 5:
Po zwinięciu lekko przyciskamy, żeby ładnie skleiły się brzegi roladki.
Krok 6:
Naszą roladkę owijamy folią. Tuż przed wrzuceniem na wrzątek rolujemy roladkę po blacie, żeby była kształtna, a nie spłaszczona od leżenia.
Krok 4 Krok 5 Krok 6


PRZYKŁADOWE ROLADKI
ZROBIONE TYM SPOSOBEM
Roladki z marchewką i selerem Roladki drobiowe szpinakowe Roladki z suszonymi morelami i migdałami