logo

logo

czwartek, 24 stycznia 2013

Rolada z pieczarkami





Składniki:
1 andrut kwadratowy (25g)
ziemniaki (300g)
pieczarki (200g)
cebula (200g)
1 łyżka jogurtu naturalnego (25g)
przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków)

 





Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki kroimy w plasterki, wszystko podsmażamy na patelni, pod przykryciem, aż zmięknie a nadmiar wody odparuje. Ziemniaki gotujemy, odlewamy wodę, dodajemy łyżkę jogurtu, przyprawy i robimy puree ziemniaczane. Na andrucie rozprowadzamy cienko warstwę ciepłego (nawet gorącego) puree ziemniaczanego, dokładnie po brzegach. Dzięki temu, że nakładamy ciepłe wafel zmięknie i będzie ładnie się rolował, bez pękania, dlatego ważne, żeby pokryć każdą jego część. Na ziemniaki rozkładamy podsmażone pieczarki z cebulą, całość zawijamy w roladę. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Z podanych proporcji wychodzi 20 plasterków o grubości 1cm. 




Można jeść na zimno w ramach przekąski lub podsmażone na patelni jako coś w rodzaju placków/kotletów do obiadu.



Wartość energetyczna całej rolady – 400kcal

Wartość energetyczna 1 małej roladki – 20kcal