logo

logo

poniedziałek, 14 stycznia 2013

Surówka z selera i jabłka z suszonymi śliwkami





Składniki:
seler (200g)
1 małe jabłko (100g)
suszone śliwki (25g)
1 łyżka octu winnego
3 łyżki jogurtu naturalnego (75g)
przyprawy 
(sól)

 



Przygotowanie:
Surowy seler trzemy na tarce na drobnych oczkach, jabłko obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Wszystko solimy, dodajemy ocet i mieszamy. Odstawiamy na 10-15 minut, żeby puściło soki, następnie dodajemy pokrojone suszone śliwki i jogurt naturalny. Wszystko dokładnie mieszamy. W razie potrzeby przyprawiamy, ale moim zdaniem sama sól i ocet wystarczają. Zamiast octu można użyć soku z cytryny.



Wartość energetyczna całej surówki – 210kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 surówki) – 70kcal