logo

logo

niedziela, 20 stycznia 2013

Zupa krem z pomidorów





Składniki (na garnek 2,5l):
ziemniaki (500g)
pomidory w puszce (400g)
2 duże marchewki (200g)
1 domowa kostka warzywna
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, chili) 

Przepis na domową kostkę warzywną tutaj.




Przygotowanie:
Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy na cząstki i wszystko gotujemy w wodzie z domową kostką rosołową. Pod koniec gotowania dorzucamy całą puszkę pomidorów bez skórki, razem z sokiem. Następnie czekamy, aż zupa przestygnie i mielimy całość blenderem na krem. Jest to zupa bardzo delikatnie pomidorowa, inna niż tradycyjna, więc w razie potrzeby można dodać przecieru dla wzmocnienia smaku. Polecam podawać ze świeżą bazylią.





Wartość energetyczna całej zupy z pomidorów– 560kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 zupy) – 110kcal