logo

logo

czwartek, 21 lutego 2013

Kurczak w sosie jogurtowym





Składniki:
1 pierś z kurczaka (250g)
jogurt naturalny (100g)
przyprawy (sól, pieprz, kurkuma, imbir, cynamon, curry)


 







Przygotowanie:
Surową pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, posypujemy dowolnymi przyprawami i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie dusimy mięso pod przykryciem, do całkowitej miękkości. Co jakiś czas podlewamy wodą, żeby nie było zbyt suche. Następnie studzimy. W kubeczku przygotowujemy sos jogurtowy z przyprawami – im więcej przypraw żółtych, tym lepiej, cynamon i kukurkuma bardzo wskazana. Jak mięso wystygnie łączymy z jogurtem i na nowo podgrzewamy, na małym ogniu.




Wartość energetyczna całego kurczaka w sosie jogurtowym – 315kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 kurczaka) – 155kcal