logo

logo

wtorek, 5 lutego 2013

Róże karnawałowe w wersji dietetycznej





Składniki:
1 żółtko
jogurt naturalny (100ml)
cukier waniliowy (15g)
mąka (180g)
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
dżem niskosłodzony (100g)
1 łyżeczka cukru pudru do posypania (10g)


 

Przygotowanie:
Jogurt, żółtko, sól i cukier miksujemy, aż masa będzie puszysta. Dodajemy mąkę z sodą i wyrabiamy ciasto ręcznie. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wałkujemy na grubość 2-3mm, wykrawamy kółka w trzech rozmiarach (szklanka, literatka, kieliszek). Każde kółko nacinamy, największe i średnie po pięć nacięć, najmniejsze 3 nacięcia. Układamy kółka jedno na drugim, na środku przyciskamy, wtedy zrobimy miejsce na nadzienie i warstwy nam się skleją. Róże układamy na blaszce, na papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180st, z termoobiegiem ok. 10minut, aż zaczną się rumienić. Po upieczeniu na środku nakładamy łyżeczkę dżemu niskosłodzonego. Posypujemy lekko cukrem pudrem. Z podanych proporcji wychodzi 15szt.



Wartość energetyczna całego ciasta na róże z dżemem – 1035kcal

Wartość energetyczna 1 róży karnawałowej – 70kcal