logo

logo

piątek, 29 marca 2013

Babeczki waniliowe





Składniki:
2 jajka (120g)
cukier waniliowy(30g)
mąka pszenna (30g)
budyń waniliowy bez cukru (40g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia


 




Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier i żółtka cały czas miksując. Do ubitych jajek dodajemy mąkę wcześniej zmieszaną z proszkiem do pieczenia i suchym budyniem waniliowym. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto nakładamy do foremek na muffinki lub babeczki i pieczemy w temperaturze 180st. ok. 30 minut. Z podanych proporcji wychodzi 6 babeczek.



Wartość energetyczna całego ciasta na babeczki – 540kcal

Wartość energetyczna 1 babeczki – 90kcal