logo

logo

środa, 13 marca 2013

Fasolka po bretońsku

Wersja dietetyczna, bez tłustej kiełbasy śląskiej, bez boczku. Ale, żeby nie było, że bez mięsa to nie fasolka po bretoński, to przedstawiam wersje z kurczakiem – drobno pokrojonym, smacznym i przede wszystkim lekkim. Wersja tradycyjna też policzona, policzyłam jaka wartość by była, gdyby 250g kurczaka zastąpić tradycyjnie śląską i boczkiem. 


 


Składniki:
fasola Jaś sucha (200g)
2 duże cebule (200g)
1 pierś z kurczaka (250g)
przecier pomidorowy (100g)
1 mała papryczka chili
przyprawy (sól, pieprz, czosnek, majeranek, papryka słodka, chili)

 




Przygotowanie:
Fasolę moczymy co najmniej 2 godziny, następnie gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, po czym wodę odcedzamy, zostawiamy niewiele płynu, ok. 200ml powinno wystarczyć. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Piersi z kurczaka kroimy na drobne paseczki i podsmażamy je z każdej strony. Mięso i cebulę dorzucamy do fasoli, dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko gotujemy jeszcze około 15 minut. Na koniec przyprawiamy.





Wartość energetyczna całej fasolki po bretońsku – 1100kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/4 fasolki) – 275kcal

Wartość energetyczna 1 porcji tradycyjnej – 450kcal