logo

logo

czwartek, 28 marca 2013

Jajka faszerowane na różne sposoby

Zasady faszerowania są bardzo łatwe. Przekrawamy ugotowane jajka na dwie połówki, wzdłuż lub w poprzek. Wyciągamy żółta, które wykorzystujemy jako składnik farszu. Następnie przygotowanym farszem napełniamy puste połówki z białka, łyżeczką bądź tutką z ozdobną końcówką.

Tradycyjnie „mazidłem” sklejającym nam pasty do faszerowania jest majonez. Ja proponuję zastąpić to dowolnym w miarę niskokalorycznym serkiem typu kanapkowy lub jogurtem. Ilości w jakich to stosować wpisuję orientacyjnie, bo każdy serek ma inną konsystencję, to samo jogurt – są gęste lub bardziej lejące. Musicie dodawać stopniowo, żeby była odpowiednia gęstość pasty do faszerowania.

Jajka z farszem pieczarkowym

Składniki:
3 jajka ugotowane na twardo (180g)
pieczarki (150g)
1duża cebula (100g)
przyprawy (sól, pieprz)

Przygotowanie:
Pieczarki trzemy na tarce, cebulę kroimy w kostkę i wszystko wrzucamy na patelnię. Przyprawiamy i dusimy pod przykryciem, aż zmiękną, następnie odkrywamy i odparowujemy nadmiar wody, żeby farsz nie był wodnisty. Po przestudzeniu wrzucamy do miski razem z ugotowanymi żółtkami. Miksujemy blenderem na krem, przyprawiamy i faszerujemy nim połówki jajek.





Wartość energetyczna wszystkich składników – 330kcal

Wartość energetyczna 1 połówki jajka z farszem pieczarkowym – 55kcal





Jajka z farszem cebulowym


Składniki:
3 jajka ugotowane na twardo (180g)
2 duże cebule (200g)
przyprawy (sól, pieprz)

Przygotowanie:
Cebule kroimy w kostkę, przyprawiamy i dusimy na patelni pod przykryciem, aż zmięknie, następnie odkrywamy i odparowujemy nadmiar wody, żeby farsz nie był wodnisty. Po przestudzeniu wrzucamy do miski razem z ugotowanymi żółtkami. Miksujemy blenderem na krem, przyprawiamy i faszerujemy nim połówki jajek.





Wartość energetyczna wszystkich składników – 320kcal

Wartość energetyczna 1 połówki jajka z farszem cebulowym – 55kcal




Jajka z farszem serowym


Składniki:
3 jajka ugotowane na twardo (180g)
serek kanapkowy typu Turek (100g)
przyprawy (sól, pieprz)

Przygotowanie:
Do miski wrzucamy ugotowane żółtka i dowolny serek kanapkowy o kaloryczności ok. 150kcal/100g. Można użyć serka o smaku neutralnym lub smakowego – paprykowego, z rzodkiewką, łososiem, z ziołami itp. Wszystko miksujemy blenderem na krem, przyprawiamy i faszerujemy nim połówki jajek.





Wartość energetyczna wszystkich składników – 420kcal

Wartość energetyczna 1 połówki jajka z farszem serowym – 70kcal




Jajka faszerowane kremem z rzeżuchą


Składniki:
3 jajka ugotowane na twardo (180g)
serek kanapkowy typu Turek (100g)
rzeżucha
przyprawy (sól, pieprz)

Przygotowanie:
Do miski wrzucamy ugotowane żółtka i dowolny serek kanapkowy o kaloryczności ok. 150kcal/100g. Wszystko miksujemy blenderem na krem, przyprawiamy i dodajemy posiekaną drobno rzeżuchę. Faszerujemy nim połówki jajek.





Wartość energetyczna wszystkich składników – 420kcal

Wartość energetyczna 1 połówki jajka z farszem z rzeżuchą – 70kcal




Jajka z pastą pomidorową


 
Składniki:
3 jajka ugotowane na twardo (180g)
serek kanapkowy typu Turek (100g)
2 łyżeczki przecieru pomidorowego (20g)
przyprawy (sól, pieprz)

Przygotowanie:
Do miski wrzucamy ugotowane żółtka, dowolny serek kanapkowy o kaloryczności ok. 150kcal/100g i dwie łyżeczki przecieru pomidorowego (opcjonalnie keczupu). Wszystko miksujemy blenderem na krem, przyprawiamy i faszerujemy nim połówki jajek. 





Wartość energetyczna wszystkich składników – 440kcal

Wartość energetyczna 1 połówki jajka z pastą pomidorową – 75kcal




Jajka faszerowane pastą z tuńczyka


Składniki:
3 jajka ugotowane na twardo (180g)
1 łyżka jogurtu naturalnego (25g)
1 puszka tuńczyka w sosie własnym (120g)
natka zielonej pietruszki
przyprawy (sól, pieprz)

Przygotowanie:
Do miski wrzucamy ugotowane żółtka, łyżkę jogurtu naturalnego i dobrze odciśniętego tuńczyka. Wszystkie składniki dokładnie rozgniatamy widelcem i mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę i przyprawy. Pastę z tuńczyka nakładamy łyżką na połówki jajek, można ją ładnie i równo uformować.



Wartość energetyczna wszystkich składników – 415kcal

Wartość energetyczna 1 połówki jajka z pastą z tuńczyka – 70kcal




Jajka faszerowane groszkiem


Składniki:
3 jajka ugotowane na twardo (180g)
serek kanapkowy typu Turek (50g)
groszek zielony (50g)
przyprawy (sól, pieprz)

Przygotowanie:
Do miski wrzucamy ugotowane żółtka, dwie łyżki dowolnego serka kanapkowego o kaloryczności ok. 150kcal/100g i dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek. Można też zmiksować blenderem. Do powstałej pasty serowej wrzucamy groszek z puszki i mieszamy całość z przyprawami. Pastą z groszkiem faszerujemy połówki jajek. Ta forma jajek faszerowanych najbardziej przypadła do gustu moim dzieciom. 




Wartość energetyczna wszystkich składników – 390kcal

Wartość energetyczna 1 połówki jajka z groszkiem – 65kcal




Jajka faszerowane szpinakiem

Składniki:
3 jajka ugotowane na twardo (180g)
serek kanapkowy typu Turek (100g)
szpinak rozdrobniony (100g)
1 ząbek czosnku
przyprawy (sól, pieprz, czosnek)

Przygotowanie:
Szpinak rozmrażamy i podsmażamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, aż do odparowania nadmiaru wody. Do miski wrzucamy ugotowane żółtka, dwie łyżki dowolnego serka kanapkowego o kaloryczności ok. 150kcal/100g oraz przestudzony szpinak i dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek. Można też zmiksować blenderem. Pastę przyprawiamy i faszerujemy nią połówki jajek.



Wartość energetyczna wszystkich składników – 430kcal

Wartość energetyczna 1 połówki jajka z pastą szpinakową – 70kcal



Jajka z wiosennymi kiełkami


Składniki:
3 jajka ugotowane na twardo (180g)
serek kanapkowy typu Turek (100g)
kiełki rzodkiewki/brokuła
przyprawy (sól, pieprz)

Przygotowanie:
Jajka przekrawamy na pół, żółtka można wyjąc i połączyć z serkiem lub zostawić, a na to dekoracyjnie wycisnąć serek kanapkowy. Wszystko posypujemy dowolnymi kiełkami. Najlepiej jakbyście sami je zrobili, ale w każdym markecie czy nawet dyskoncie można dostać kilka rodzajów gotowych kiełków. Polecam kiełki rzodkiewki, bo są pikantne lub świeże kiełki brokuła (na zdjęciu). 



Wartość energetyczna wszystkich składników – 450kcal

Wartość energetyczna 1 połówki jajka z wiosennymi kiełkami – 75kcal




Jajka faszerowane kaszą kuskus

Składniki:
3 jajka ugotowane na twardo (180g)
kasza kuskus sucha (50g)
1 łyżka jogurtu naturalnego (25g)
rzeżucha
przyprawy (sól, pieprz)

Przygotowanie:
Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Do miski wrzucamy ugotowane żółtka, jogurt naturalny i dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek. Dodajemy posiekana rzeżuchę, przestudzoną kaszę i przyprawy. Wszystko mieszamy, powinna powstać dość kleista masa, którą wypełniamy połówki jajek. Opcjonalnie można użyć kaszy jaglanej, bo jest tak samo kleista i na pewno się sprawdzi w tym farszu.


Wartość energetyczna wszystkich składników – 460kcal

Wartość energetyczna 1 połówki jajka z kaszą kuskus – 75kcal




Jajka faszerowane makrelą i suszonymi pomidorami


Składniki:
3 jajka ugotowane na twardo (180g)
½ średniej obranej makreli (100g)
suszone pomidory (20g)
1 łyżka jogurtu naturalnego (25g)
przyprawy (sól, pieprz)

Przygotowanie:
Do miski wrzucamy obrane kawałki makreli, ugotowane żółtka, łyżkę jogurtu naturalnego i drobno pokrojone suszone pomidory. Wszystko dokładnie zgniatamy widelcem, mieszamy i przyprawiamy. Gotową pastą z makreli faszerujemy połówki jajek.




Wartość energetyczna wszystkich składników – 515kcal

Wartość energetyczna 1 połówki jajka z pastą z makreli i suszonych pomidorów – 85kcal




Jajka cytrynowe z posypkami

Składniki:
3 jajka ugotowane na twardo (180g)
serek kanapkowy typu Turek (50g)
1 łyżka soku z cytryny
dowolne posypki
przyprawy (sól, pieprz)

Przygotowanie:
Do miski wrzucamy ugotowane żółtka, dowolny serek kanapkowy, łyżkę soku z cytryny i wszystko miksujemy blenderem na pastę. Jajka faszerujemy ozdobnie tutką i posypuje dowolnie i kolorowo. Przykłady posypek tutaj.






Wartość energetyczna wszystkich składników – 350kcal

Wartość energetyczna 1 połówki jajka z pastą cytrynową z posypkami – 60kcal




Jajka faszerowane pastą z awokado


Składniki:
3 jajka ugotowane na twardo (180g)
½ awokado (75g)
1 łyżeczka jogurtu naturalnego (10g)
1 łyżeczka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
przyprawy (sól, pieprz, czosnek)

Przygotowanie:
Do miski wrzucamy ugotowane żółtka, dodajemy obrane awokado, przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt naturalny i miksujemy blenderem na gładką masę. Na końcu dodajemy sok z cytryny i przyprawiamy do smaku. Tak przygotowaną pastą wypełniamy połówki jajek.




Wartość energetyczna wszystkich składników – 400kcal

Wartość energetyczna 1 połówki jajka faszerowanego pastą awokado – 66kcal





Tak naprawdę faszerować można dowolną pastą kanapkową, przypominam, ze trochę tych propozycji past już zgromadziłam, więc zapraszam do działu REWOLUCJE NABIAŁOWE, w części pasty kanapkowe macie spory wybór.