logo

logo

środa, 27 marca 2013

Pasztet drobiowy z porem





Składniki:
piersi z kurczaka (500g)
marchew (500g)
1 por (200g)
2 jajka (120g)
przyprawy (sól, pieprz)


 




Przygotowanie:
Surowe piersi z kurczaka kroimy w kostkę, solimy i dusimy w odrobinie wody pod przykryciem, studzimy. Pora kroimy w kostkę i podsmażamy, aż będzie miękki. Marchew obieramy i gotujemy do miękkości i zostawiamy do ostygnięcia. Do miski wrzucamy piersi z kurczaka, marchew i podsmażonego pora. Wszystko miksujemy blenderem, pod koniec miksowania dodajemy surowe jajka. Całość przyprawiamy i przekładamy do keksówki o wymiarach 25x10cm, posypujemy dowolnie przyprawami. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180st. ok. 50 minut. Po przestygnięciu pasztet wkładamy do lodówki i kroimy dopiero po kilku godzinach, jak będzie mocno schłodzony. Z podanych proporcji wychodzi 14 kawałków o grubości 1,5cm.



Wartość energetyczna całego pasztetu drobiowego z porem – 870kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/14 pasztetu) – 60kcal