logo

logo

piątek, 15 marca 2013

Sałatka kalafiorowa z selerem i awokado




Składniki:
seler (500g)
½ kalafiora (250g)
1 awokado (125g)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka octu winnego
1 mała papryczka chili
przyprawy (sól, pieprz)

 


Przygotowanie:
Seler obieramy i gotujemy do miękkości, następnie studzimy i kroimy w kostkę. Kalafiora dzielimy na różyczki, wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 10 minut. Do wody można dodać kurkumę, wtedy żółty kalafior doda koloru całej sałatce. Po ugotowaniu kalafiora studzimy i dorzucamy do selera, całość dokładnie mieszamy. Awokado wydrążamy do osobnej miski, dodajemy sok z cytryny, odrobinę soli, drobno posiekane chili i całość zgniatamy widelcem. Tak przygotowaną pastę dodajemy do warzyw i dokładnie mieszamy. Można doprawić octem winnym lub większą ilością soku z cytryny, żeby sałatka nie była mdła. Odstawiamy sałatkę do lodówki i podajemy na zimno.



Wartość energetyczna całej sałatki kalafiorowej – 360kcal

Wartość 1 porcji (1/2 sałatki) – 180kcal